top of page

Grundkänslor- Intresse får oss att utforska och att kunna visa intresse för sig själv är grundläggande för vår psykiska hälsa

Intresse är en grundaffekt som driver oss att utforska vår omgivning, oss själva och även andra människor. Den aktiverar oss och får oss att lära oss nya saker och gör att vi känner oss mer entusiastiska och levande.


Att kunna rikta uppmärksamheten mot sig själv är grundläggande för vår psykiska hälsa, det gör att vi kan utforska våra egna behov och ge oss själva omsorg. Att kunna rikta intresse mot andra för att ha relationer, läsa av andra och förstå vad de behöver. Ibland har vår uppväxt lärt oss att det är viktigare att rikta uppmärksamhet mot andra än oss själva. Till exempel om ens anknytningspersoner inte kunnat va närvarande av olika skäl, inte visat intresse för hur du har det, själva mått dåligt eller haft alkohol- eller drogmissbruk. Det kan leda till att vi missar hur vi själva har det och gör oss själva oviktiga i relationer.


Att känna intresse för sig själv och andra gör alltså att vi kan möta våra egna och andras behov, ge oss själva omsorg och bli tydliga för andra och med lust utforska och lära oss nya saker. En härlig känsla som ger energi!


Grundkänslor- grundläggande för vår psykiska hälsaEn bild som beskriver Grundkänslor
Grundkänslor- intresse för sig själv är grundläggande för vår psykiska hälsa

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page