top of page

Vad är ångest? En reaktion på dolda känslor

Uppdaterat: 23 apr.

Vad är ångest? Ångest är fysisk upplevelse i kroppen och kan kännas som ett tryck över bröstet, klump i halsen, magen, bröstet, tungt att andas eller en trötthet som inte känns på samma sätt som att vara sömning.


Att lida av ångest är mycket vanligt, det är något nästan alla känner någon gång. Att ofta ha ångest eller ha kraftig ångest kan vara mycket obehagligt och påverka livskvalitén och det går faktiskt att bli av med eller lindra med hjälp att nya sätt att förstå och hantera ångesten när den kommer. Ångest går att behandla dels genom ångestdämpande mediciner men även med hjälp av psykoterapi.


Ångest kan ses som en reaktion på dolda känslor och fungerar som en skyddsbarriär mot att vi själva konfronteras av dessa. Den signalerar att det är dags att stanna upp, lyssna på oss själva och tillåta våra genuina behov att få ta sig uttryck istället.


Att skriva kan va ett sätt att låta känslor ta plats. Ge dig själv tid till att fundera, hur mår jag egentligen? Är det något jag önskar eller behöver? Vad känner jag? Vart i kroppen känner jag känslan? Vad tänker jag för tankar just nu? Finns det något jag skulle behöva säga till någon?


Ibland har vi inte tillgång till våra känslor och det är svårt att själv reda ut vad som orsakar ångesten. Då kan det vara bra att kontakta en terapeut för att få hjälp att utreda och behandla ångesten.


Kom ihåg att du inte är ensam och ta hjälp om du behöver.Vad är ångest?
Vad är ångest?

Vad är ångest? En reaktion på dolda känslor.

129 visningar0 kommentarer

Kommentare


bottom of page