top of page

Vad är ångest, oro, osäkerhet och ältande?

Uppdaterat: 26 sep.


Ångest, oro, osäkerhet och ältande kan påverka vår livskvalitet och mentala välmående och är vanliga sökorsaker till psykoterapi. Ofta tar det mycket tid och energi och gör oss lite frånvarande för att vi har fullt upp med att vara "i huvudet" och ägna oss åt tankar och mindre hjälpsamma ångestreglerande handlingar för att undvika själva obehaget istället för att göra något konstruktivt som leder framåt och hjälper oss. Det påverkar vår förmåga att vila, njuta och uppskatta ögonblick vi är i.  


Vad är då ångest, oro, osäkerhet och ältande? Vi sorterar i några vanliga sökorsaker:


  1. Ångestrelaterade problem: Ångest är en känsla av oro, rädsla eller nervositet som kan vara både normal och adaptiv i små doser. Ångestrelaterade problem uppstår när ångesten är överdriven eller svår att kontrollera, och det påverkar ens förmåga att fungera i vardagen. Exempel på ångestrelaterade problem är t.ex. generaliserat ångestsyndrom (GAD), paniksyndrom, social ångest och fobier och hälsoångest. 


  2. Oro: Oro är en form av tankemönster som ofta innebär att man ägnar mycket tid åt att tänka på möjliga problem eller faror, ofta på ett överdrivet eller orealistiskt sätt. Det kan handla om framtida händelser, hälsa, ekonomi eller relationer. Oro är en central komponent i många ångesttillstånd, särskilt generaliserat ångestsyndrom. Även oro fyller en funktion, genom att orostänka så förbereder vi oss på katastrofscenarion. Det vill säga det är hjärnans sätt att öva. Det kostar oss dock mycket att vara i ett lågfrekvent stresspåslag och kan leda till utmattning.  


  3. Osäkerhet: Osäkerhet handlar om att känna sig otrygg eller tveksam inför olika aspekter av livet, som beslut, självbild, eller framtiden. Denna känsla av osäkerhet kan leda till ångest och oro, eftersom det skapar en känsla av bristande kontroll och bristande tillit till att man klarar av saker. 


  4. Ältande: Ältande innebär att man upprepat går över samma tankar eller problem utan att komma fram till en lösning. Man använder sitt intellekt och tankarna blir ett sätt att skapa kontroll och förberedelse utan att ge varken praktisk eller känslomässig lösning. Ältande kan förvärra negativa känslor och leda till en känsla av fastlåsthet eller hopplöshet. Ältande är ofta förknippat med både ångest och depression, ibland som ett symtom och ibland som orsak till nedstämdhet.


Vi behöver förstå vad dessa symtom beror på och vill säga oss. I en lagom mängd kan vara en normal del av livet, men när de blir för intensiva eller långvariga kan de leda till psykisk ohälsa eller att vi inte gör saker som skulle vara bra för oss. Behandlingar som kognitiv beteendeterapi (KBT), Affektfokuserad psykodynamisk terapi (AFT) och mindfulness är vanliga behandlingsmetoder, och i vissa fall kan medicinering  vara till hjälp för att minska dessa symptom. Mer om psykoterapi mot ångest, oro och ältande i nästa inlägg!


Vad är ångest?

36 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page