Nedstämdhet, sorg och depression är vanliga sökorsaker till terapi. I Sverige drabbas 20 % av män och 30% av kvinnor någon gång i livet av en allvarlig depression. Det finns könskillnader i hur depression tar sig i uttryck, män brukar oftare dra sig undan och märka av en ökad irritation och söker inte vård lika tidigt eller ens alls. Det tar ofta längre tid för män att inse att det är en depression man lider av vilket i sin tur leder till att sjukdomen hinner bli allvarligare, medans kvinnor oftare uttrycker ledsenhetskänslor och att man inte är lika glad längre och söker vård. Eftersom att depression är en allvarlig sjukdom som ökar risken för andra allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och förtida död behöver vi arbeta för att förändra skeva ideal, som att ha känslor och behöva andra i perioder i livet och be om hjälp inte innebär att vara svag. Snarare tvärtom, att våga ha en djupare relation till sig själv och va i känslomässig kontakt med sig själv och sin omgivning är en styrka och kräver mod. Det gör oss motståndskraftiga, genuina och stärker vår förmåga att utveckla nära relationer.
Depression är ett tillstånd som många kanske tänker på som ett totalt mörker men depressioner är lite mer varierade än så. Man kan va allt från lite nedstämd en period, ha sorg och ledsenhetskänslor som är mer specifikt utlösta av något man varit med om, saknar/ saknat, eller depression som är en diagnos från lätt- medelsvår till svår depression. Det viktiga är att söka hjälp om man misstänker att man lider av en depression.
Nedstämdhet påverkar vanligtvis inte ens förmåga att hantera vardagen på ett allvarligt sätt men påverkar livskvalitén negativt. Nedstämdhet är en känsla av sorg, ledsamhet eller låg sinnesstämning som de flesta människor upplever då och då. Den kan orsakas av tillfälliga faktorer som stress, besvikelse, en förlust, eller andra livshändelser. Nedstämdhet är normalt och brukar vara kortvarig, ofta förbättras den av sig själv när situationen ändras eller med tidens gång.
Sorg är ofta mer kortvarig och specifik, ofta kopplat till en förlust av en anhörig, en relation eller arbetsplats, eller saknad av något i livet. Ibland kan vi ha svårt att ha tillgång till sorg, och drabbas då av ångest som är en betydligt obehagligare känsla som också gör att sorgen och bearbetningen stagnerar.
Symtom på nedstämdhet och depression kan vara:
Känsla av ledsamhet eller melankoli
Ihållande sorg
Tomhetskänsla, likgiltighet
Känslor av uppgivenhet, maktölshet och pessimism
Minskat intresse och glädje för sånt som tidigare var lustfyllt
Viktförändring eller aptitförändringar
Sömnsvårigheter eller översovande
Trötthet eller brist på energi nästan varje dag som inte är samma som att va sömnig
Känslor av värdelöshet, skuld eller självförakt
Koncentrationssvårigheter eller beslutsångest
Återkommande tankar på död eller självmord
Depression kan bero på biologiska faktorer som genetik och signalsubstanser men även psykologiska faktorer som låg självkänsla, mönster av självkritik och att vara hård mot sig själv, skuldkänslor eller kronisk stress. Även sociala faktorer som ensamhet, bristande stöd från omgivningen i svåra situationer, eller traumatiska händelser kan utlösa en depression.
Psykoterapi mot depression
Hjälper psykoterapi mot depression? Vid lätt till medelsvår depression är förstahandsvalet som behandling ofta psykoterapi, och vid svår depression rekommenderas ofta en kombination av medicinering och terapi.
Om man söker hjälp hos mig börjar man med att göra en självskattning för depression och sedan tittar vi på livet i övrigt psykosocialt. I första samtalen är det många som beskriver att man saknar energi, motivation och inte orkar göra det där som tidigare va kul, man börjar hoppa över aktiviteter och att umgås med andra och vill helst bara vila. Ibland har man inte haft en aning om att det kan vara en depression man lider av, den ribban känns ofta hög och som sagt så har många ofta en föreställning om hur depression ska va, mer nattsvart. Insikten att lita av depression kan göra att man får förståelse för varför allt är så jobbigt just nu. Istället för att puscha sig själv till saker man inte har lust med och vara självkritisk över att man inte presterar som vanligt brukar insikten göra att man förändrar hur man behandlar sig själv, och med terapi och beteendenförändringar så mår man gradvis bättre. Att söka vård för psykisk ohälsa är precis lika viktigt som när man misstänker en fysisk sjukdom.
Behöver du någon att prata med eller mår mycket dåligt så finns det hjälp att få, kontakta organisationen Mind på telefon 90101, Vårdguiden 1177 och vid akuta ärenden och Suicidtankar ring 112.