top of page

Grundkänslan rädsla kan ta sig uttryck som stress och oro

Skribentens bild: Anouk af Ugglas- Diversity Matters!Anouk af Ugglas- Diversity Matters!

Rädsla ska hjälpa oss att överleva. När vi känner rädsla aktiveras vår kropp för att möta faror och signaler skickas ut från en del i hjärnan som kallas amygdala. Stresshormonerna kortisol och adrenalin frisätts, hjärtats aktivitet ökar och vi blir mer vaksamma och alerta. Rädsla är medfödd och viss rädsla är gemensam för oss människor, t.ex. rädsla för farliga djur, men rädsla kan också vara inlärd och förknippat med vissa situationer som vid trauman eller vid fobier.


Rädsla kan bli problematisk om den är lågfrekvent så som oro, om den är irrationell, eller påverkar vår livskvalité. Det kan bli mycket stressande för kroppen och när stressen pågår över tid ökar risken för hälsoproblem och utmattning. Grundkänslan rädsla kan alltså ta sig uttryck som stress och oro. Det är viktigt att hantera och reglera rädsla på ett hälsosamt sätt så att den inte påverkar livskvalitén negativt.


Psykoterapi och andra behandlingsmetoder kan vara till hjälp men det finns också mycket du kan göra själv för att lugna systemet. T.ex. att andas djupt ner i magen, yoga eller meditera för att aktivera det parasympatiska nervsystemet.


När blir du rädd? Är det något som triggar din oro/rädsla? Hur känns det i kroppen? Vad kan du göra för att göra dig själv trygg?



Text
Rädsla kan ta sig i uttryck i form av orostankar eller stresskänsla i kroppen

5 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page