top of page

Grundkänslor, vilka är våra grundkänslor och hur ska vi förstå dom?

Oktobers tema kommer handla om var och en av våra grundkänslor, de känslor vi alla föds med. Känslornas funktion är att kommunicera våra behov och är viktig information till oss själva och till andra.


I början av livet är grundkänslor neutralt programmerade men kommer sedan att formas under vår uppväxt beroende på hur våra anknytningspersoner bemöter oss. Vi får i bästa fall lära oss att förstå känslan, kunna bära den och göra något konstruktivt av den. Men vi kommer också lära oss att tona ner vissa känslor, känslor som inte tolereras av våra anknytningspersoner eller i samhället. T.ex. att man ska rycka upp sig och inte får gråta, det är fel att vara arg osv. Det är vanligt att vi lär oss att tona ned vissa känslor.


Om vi inte kan använda vissa känslor, om de är nedtonade eller inte visar sig som de borde, kan det skapa problem för oss. Det kan påverka vårt välmående och våra relationer. Vi kan känna ångest, skam, och våra känslor kan komma ut på ett mindre effektivt sätt, som självkritik, genom att gömma en känsla bakom en annan -gråt istället för ilska t.ex., eller på andra sätt. Då får vi inte alltid den reaktionen vi behöver för att känna oss förstådda och få våra behov tillgodosedda. Känslor är alltså viktiga signaler om vad vi behöver, lyssna på dig själv med nyfikenhet! Under Oktober kommer vi gå igenom alla våra grundkänslor, vilka är det och hur ska vi förstå dom?Grundkänslor, vilka är det och hur ska vi förstå dom?
Känslor, fler obehagliga en behagliga, så viktiga att förstå!

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page