top of page

Workcation är ett bra sätt att sänka stressnivån och få in återhämtning mer regelbundet

Semesterns avbrott från vardagens rutiner, mer oplanerad och stilla tid lämnar ofta utrymme för reflektion. Så här mitt i semestern känns det kanske inte så motiverat att tänka på arbete men det är ofta ett tillfälle där man funderar över sitt liv, arbetsliv, får ny input och går och drömmer lite om hur man skulle vilja ha det. För min del har jag valt att arbeta den här sommaren med vetskapen om att min paus kommer i vinter. Jag väljer dock att gå ner i varv lite, det blir naturligt mindre möten under sommaren och jag kan ägna mig åt kreativt arbete, lägga upp dagarna lite mer kravlöst.


Något jag har upptäckt med mig själv är att jag mår bra av att byta miljö, varva arbete på café, Co-working med andra, varva kontors- och hemarbete med att åka bort och arbeta. Kombinationen gör mig som mest kreativ, effektiv och ger mig återhämtning och påfyllnad. Framöver tänker jag bli bättre på att planera in Workcations, för att få till det där välbehövliga avbrottet mer regelbundet under året.


Workcation är inte ett nytt fenomen men har fått en positiv trend efter pandemin, i oktober 2020 kunde man ana uppåtgående kurva i antalet Google sökningar. Anledningarna var flera, för många arbetstagare skapade arbete on remote större flexibilitet rent geografiskt, men det var även en effekt av att antalet utmattningar ökade under pandemin. Det finns många fördelar med Workcations, bland annat att man får möjlighet att byta miljö utan att ta semesterdagar, miljöombytet boostar ofta kreativitet och produktivitet, när man stänger datorn får man möjlighet att ladda batterierna och vardagens åtaganden pockar inte på, man tenderar att njuta av sin närmiljö mer och stressa ner. Som semester men samtidigt inte va borta från jobb som under perioder kan bli svårt att ta ledigt ifrån.


Workcation är alltså ett bra sätt för att få in återhämtning mer regelbundet, och just att pausa regelbundet har visat sig avgörande när det kommer till att sänka stressnivåer i kroppen och minska risken för utmattning. Låt det bli ett komplement till årets semester och boka in ett par dagar i höst? Så har du något fint att se fram emot!


Workcation, pausar på stranden mellan jobb
Workcation, pausar på stranden och andas havsluft mellan jobb!

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page